Kennis is macht!

Casual students with female teacher in modern college building, woman in her 50s explaining to young people in their 20s
Deel dit artikel op social media
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Nog vóór de corona-tijd, toen we nog gewoon gezellig naar feestjes mochten gaan en mensen tegenkwamen, was ik in gesprek met (voor mij) een onbekend iemand. Een gezellige ruimte met een flink aantal mensen, allemaal samen om de verjaardag van mijn schoonzus te vieren. Toentertijd werkte ik al even bij VIPD en natuurlijk, wat je doet op een feestje, toon je interesse in degene met wie je aan tafel staat. Alhoewel, dit zegt ook meer over mijn eigen gedragsstijl, want niet iedereen vraagt op een feestje de ander de hemd van het lijf. Maar daarover later meer.

Dat klinkt heel negatief

Als dan eenmaal het gesprek op het onderwerp “werk” komt, praat ik erg graag over wat ik doe. En na geduldig aan te horen wat mijn gesprekspartner, een vriend van mijn schoonzus, voor werk doet en ik zijn gedragsstijl al helemaal heb “gelezen”, mag ik eindelijk aan het woord en vertellen over wat ik doe als trainer/coach bij VIPD. Toen ik aan hem vertelde dat ik o.a. train en coach op het (h)erkennen van gedragsstijlen en innerlijke motivatoren was zijn eerste reactie: “Ow, dat geeft je wel heel veel macht.” Ik vroeg wat hij bedoelde en hij legt me uit: “Nou, als je mensen zo goed kan lezen, kan je mensen manipuleren, met alle gevolgen van dien.”

Mijn eerste gedachte: “Dat klinkt héél negatief…”

Daarna is het gesprek nog wel erg leuk geworden. De nuances geven het verhaal kleur en heb ik het één en ander uit kunnen leggen. Echter, de opmerking heb ik wel in mijn achterhoofd meegenomen. “Als je mensen goed kan lezen, dan kan je mensen manipuleren.”

Balans

Enerzijds wil je een goed opleidingsbedrijf zijn van jonge talenten, anderzijds streef je naar een organisatie waar uiteindelijk geen talenten meer te vinden zijn omdat ze al te lang binnen de organisatie aanwezig zijn om nog talenten genoemd te worden. Hoe vind je de balans? Daarbij kan performance management wél een belangrijke rol spelen.

Ja, dat geeft me misschien wel macht

Ik leer bij VIPD dat toch negatief klinkende manipuleren hetzelfde is als beïnvloeden. En trainen en coachen is een vorm van positief beïnvloeden, met als doel: mensen laten ontwikkelen en groeien. Groeien in hun persoonlijke leven en (waar we bij VIPD ons het meeste op richten) het werkzame leven. En ja, het geeft me misschien wel “macht”, maar ik zie het niet zo. Ik zie het namelijk als een instrument waar ik mee mag werken.

Op dit soort feestjes wordt me ook altijd gevraagd: “Welke kleur ben ik dan?”. Het levert leuke gesprekken op, al ben ik wel heel voorzichtig. Je weet het namelijk nooit. Natuurlijk herken ik op basis van mijn ervaring wel de gedragsstijl van mensen, maar het motto bij VIPD is en blijft “meten is weten”. Je kunt namelijk niet op basis van een eerste indruk een concrete uitspraak doen. En dus waag ik me niet aan definitieve uitspraken, alleen aan een leuke conversatie.

Ik vind dat de kennis, die ik heb en gebruik bij VIPD, erg waardevol is. Je weet inderdaad op mensen in te spelen. In hun comfortzone te komen. Dit is wat ik ook doe bij de deelnemers van trainingen. Ik leer hen over gedragsstijlen, het herkennen en erkennen ervan en er op in te spelen. Zo zijn zij effectiever in hun communicatie en kunnen ze een situatie positief beïnvloeden.  En weet je: een feestje wordt er op meerdere manieren ook leuker van.

Kletsen met iedereen die in mijn gezichtsveld staat

Ik zei het eerder al: het (willen) kletsen met iedereen die in je gezichtsveld staat, is een kenmerk van mijn gele gedragsstijl. Die gedragsstijl wordt doorgaans als erg sociaal en “aanwezig” ervaren. En ja, dat doe ik met plezier. Sinds ik dit ook weet van mezelf, en anderen er ook in herken, kan ik in mijn werk- en privéleven veel beter met mensen overweg.

Dus ja: die kennis is macht. Macht waar je als persoon, zowel professioneel en privé, mee verder komt. Dus laat mij die “macht” maar doorgeven aan alle deelnemers van mijn coaching en training. Zo wordt iedereen er een beetje beter van.

Léon Hendriks is consultant bij VIPD.