Hoe vind je een loopbaan die aansluit op jou als persoon?

individueel niveau
Deel dit artikel op social media
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Regelmatig krijgen we bij VIPD verzoeken van mensen om samen met hen naar andere en nieuwe mogelijkheden te kijken m.b.t. hun loopbaan. De redenen voor deze vraag zijn erg divers. Iedereen heeft namelijk zijn eigen reden om verder te kijken naar de huidige situatie.

Een mis-match tussen werknemer en werkgever is niet ongewoon.

Niet ongewoon is het dat er tussen een werknemer en werkgever een mis-match ontstaat. Dit kan zijn oorsprong vinden in verschillende elementen. Het beleid van een werkgever/organisatie verandert op dusdanige wijze dat een werknemer zich er niet meer thuis voelt. Het kan ook zo zijn dat het (nieuwe) beleid vraagt om het herinrichten van de diverse functies en daarmee ook een ‘shuffle’ in arbeidskrachten. Het kan daarnaast ook simpelweg zo zijn dat iemand zijn functie ontgroeit. Ontwikkeling gaat namelijk altijd door, zowel voor de medewerker áls de organisatie.

Daarnaast heeft een loopbaanvraag ook vaak een privéreden. Men is in de jongere jaren gaan doen “wat van hen verwacht werd” en heeft eigen wensen en talenten niet ingezet voor een carrière. Men is gaan doen wat het meest makkelijk of op dat moment het slimste was. Mensen, en hun prioriteiten, veranderen ook door de jaren heen, waardoor ook de wens voor de invulling van hun loopbaan een andere wending neemt. Vaak kiezen mensen dan voor iets wat nóg dichter bij hun innerlijke drijfveren en talenten past. Een carrièreswitch op ‘latere’ leeftijd is niet ongewoon. Ikzelf ben er ook een voorbeeld van. Ooit ben ik begonnen als etaleur. Nu werk ik als trainer/coach voor een changemanagement-organisatie. Dichter bij mijn innerlijke motivatie en ambitie.

Wat past nu het beste bij jou?

Bij een individuele loopbaan-vraag kunnen wij onze analyses op dusdanige wijze inzetten deze vragen ook worden beantwoord. Vragen als “Wat past nu het beste bij mij?” en “Wat kan ik op dit moment nog meer met mijn huidige skills?” worden in onze analyses beantwoord. In technische termen noemen we dit de Persoonsfactoranalyse, of kort gezegd P-factoranalyse.

Deze P-factoranalyse geeft antwoord op de bovenstaande vragen, en nog veel meer. Het geeft inzicht in jouw huidige potentieel. Waar ben je van nature goed in en wat kan je er nog meer mee dan wat je nu doet? Het geeft aan wat je NU in huis hebt. Niet alleen je capaciteiten en je competenties, maar ook je management- en werkstijl. Daarnaast kijkt het ook naar je innerlijke motivatoren: waar loop je warm voor en welk werkgebied past daar het beste bij? De P-factoranalyse is een combinatie van diverse analyses uit onze portefeuille. We combineren de resultaten van de Competentieanalyse, Drijfverenanalyse, Gedragsanalyse en de Capaciteitentest. De gezamenlijke uitkomsten worden dan zó samengesteld en gelezen, dat ze de “P-factoranalyse” vormen.

De Persoonsfactoranalyse

Een P-factoranalyse is meer dan een stukje papier. Het is een investering in jezelf en in de toekomst. Het is een instrument om meer van jezelf te weten te komen en die informatie gericht in te kunnen zetten om de volgende, juiste stap in je loopbaan te nemen. Een stap die vooral zijn basis vindt in jouw potentieel en motivatie. Daarnaast worden de uitkomsten van een P-factoranalyse niet doelloos aan jou overhandigd, maar worden de resultaten toegelicht in een uitvoerig gesprek, waardoor je ook meteen een startpunt creëert voor de volgende stappen.

Uiteindelijk komen er antwoorden

Een P-factoranalyse kan je individueel aanvragen. Maar vaak is er ook een mogelijkheid om, samen met (en vanuit) je werkgever, dit assessment in te stappen. Uiteindelijk komen er antwoorden en conclusies uit die ook voor jouw huidige (en toekomstige) werkgever van belang kunnen zijn.

Wil je meer weten over deze, of andere, analyses? Schroom niet om contact op te nemen met mij of mijn collega’s. Stuur mij een bericht via onze site of via LinkedIn: Léon Hendriks – van Druten bij VIPD. https://www.linkedin.com/in/leonhendriks/

Ik hoor graag van je!