Zit jij ook even vast?

STAP Budget drijfverenanalyse
Deel dit artikel op social media
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt. De feestdagen zijn voorbij en de extra kilo’s zijn er bij gekomen. We stellen ons een doel: We gaan gezond eten, 4x per week naar de sportschool en binnen een maand moeten we minimaal 5 á 7kg kwijt zijn. Echter na één week blijkt dat 4x per week naar de sportschool wel haalbaar is, maar het sociale en werkende leven daar onder lijdt.  Bovendien is de weegschaal na de eerste kilo hardnekkig hetzelfde gewicht blijven aangeven. De motivatie zakt je in de schoenen. De tweede week worden de doelen bijgesteld naar beneden. De ontevredenheid met het gewicht wordt minder en in de derde week besluiten we het los te laten.

Ik zit even vast

“Ik zit even vast.” Hoor je dan vaak. Mensen raken gedemotiveerd, omdat alleen het einddoel in zicht is, maar niet de weg er naartoe. Vaak hebben we een einddoel voor ogen, in dit geval: Slank zijn. Een einddoel formuleren is makkelijk, maar als het niet realistisch en ondoordacht is gaat u het niet bereiken.

Een eerste stap is vaak belangrijker dan het uiteindelijke doel

Om doelen te bereiken is een eerste stap vaak belangrijker dan het uiteindelijke doel. Door juist de eerste stap realistisch en haalbaar in te zetten, is de tweede stap al iets makkelijker. De eerste stap ging goed, en dat motiveert. Van daaruit ontstaat energie om ook die tweede stap te formuleren en te maken. Daarna komt stap drie. En zo komen we stap voor stap bij het einddoel aan.

Zo gaat dat ook met persoonlijke ontwikkeling en teamontwikkeling. We hebben allemaal een ideaal doel voor ogen. Maar als de tussenstappen naar het doel niet realistisch, niet concreet of niet haalbaar zijn, zal het einddoel ook niet behaald worden. Met als gevolg: demotivatie en teleurstellingen. Het gevolg hiervan is dat de wil om het doel te bereiken om langzaam wegebt.

Perspectief

Een eerste stap opent perspectief naar meerdere vervolgstappen. Meerdere goede opties om uit te kiezen. De weg gaat echter niet automatisch van A naar Z. Er leiden meerdere wegen naar Rome. Kom je er niet linksom, dan kom je er wel rechtsom. Zolang je zelf de regie in handen houdt, is het bereiken van het doel realistisch, haalbaar en vooral ook leuk.

Wij leren onze deelnemers om realistische en haalbare tussendoelen te stellen. Zo wordt het einddoel nooit een berg waartegen men opziet, maar een positieve uitdaging die geleidelijk gerealiseerd word. Zo wordt de motivatie vastgehouden, het enthousiasme vergroot en worden boven alles de doelen daadwerkelijk behaald.

Kennis, Ervaring en Vaardigheden om doelen te bereiken

Coaching en Training bij VIPD is gericht op het helder stellen van doelen. We ontwikkelen kennis, ervaring en vaardigheden om deze doelen te behalen, waarna we de resultaten borgen, zodat de vooruitgang bewaard blijft.

Wil je meer weten onze analyses en onze werkwijze? Of wil je eens kennis maken? Ik hoor graag van jou! Stuur mij een bericht via LinkedIn, of via l.hendriks@vipd.nl