Zeg, kennen wij elkaar?

young-caucasian-woman-in-blue-shirt-in-bright-office-greets-colleagues-and-partners-in-the-office_t20_E0bVKX (Groot)
Deel dit artikel op social media
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

De berichten vanuit de overheid zijn positief. We gaan binnenkort niet meer verscholen achter onze mondmaskers, maar kunnen weer onze blik verbreden en elkaar weer volledig waarnemen en aankijken. We gaan weer geheel of gedeeltelijk naar onze werkplekken toe. In mijn omgeving heb ik mensen die weer naar kantoor gaan. Zij treffen op hun werkplek totaal nieuwe collega’s aan. Zo lijkt het tenminste.  Deze collega’s zijn (meestal) al een tijdje in dienst, alleen hebben ze elkaar nog niet ontmoet. Het leven, en dus ook de doorstroom van collega’s, is wél door gegaan.

Een nieuwe dynamiek

Daarnaast is de hele dynamiek in teams veranderd. Soms zijn collega’s, die altijd al wat solitair werkten, uit het zicht verdwenen. Ze waren er ook tijdens Corona wel, maar omdat ieder nu vanuit huis werkte, nam je hen fysiek niet waar. Ook daar lijken het haast nieuwe collega’s. Andere collega’s zijn zo gewend aan het digitaal samenwerken dat het echte fysieke weerzien wat ongemakkelijk kan zijn. Voor anderen is het een zegen dat ze weer lijfelijk met hun collega’s aan tafel zitten en snel bij elkaar binnen kunnen lopen om het één en ander te regelen.

Hoe je het ook wendt of keert: er is een flinke verandering gaande. Mensen moeten elkaar weer opnieuw leren kennen. Voor iedereen hebben de afgelopen 18 maanden impact gehad. Dit heeft onmiskenbaar zijn invloed op de nieuwe samenwerking en vraagt om kennismaking. Met elkaar. De oude situatie. De nieuwe situatie. Alles is veranderd.

Beleid

Er zijn meerdere manieren om hiermee om te gaan. Bepalend hierin is het beleid. Welke nieuwe regels gelden er en welke oude ‘wetten’ zijn nog steeds van kracht. Wat verwacht je van je mensen? Wat verwacht je van je collega’s? Welke resultaten wil je weer met elkaar gaan bereiken.

Competenties

Daarna is de volgende vraag: kunnen we dit allemaal wel? Welke vaardigheden zetten we in om onze (hernieuwde) doelen en beleid vorm te geven? Hebben we als individu, team, afdeling en organisatie nog wel de competenties in huis die nodig zijn om deze nieuwe uitdaging aan te gaan?

Gedrag

En uiteindelijk: willen en doen we dit dan ook? Alles valt of staat bij de uitvoering van het nieuwe beleid. En ook al hebben we de mogelijkheden om het te doen: doen we het dan ook wel? Dit is natuurlijk zichtbaar in het gedrag van mensen. Het elkaar-opnieuw-leren-kennen is hier een onderdeel van. Onbewust en ongewild zijn we allemaal in een nieuwe situatie terecht gekomen en moeten we allemaal de motivatie weer op kunnen brengen om de schouders er onder te zetten.

Elkaar weer opnieuw leren kennen.

VIPD weet als geen ander hoe die dynamiek werkt. De drie pijlers “Beleid – Competenties en Gedrag” zijn onderdeel van onze visie. Allemaal met elkaar verbonden om het beste resultaat te bewerkstelligen. Op basis van deze visie organiseren wij bijeenkomsten, (team-)coaching en vaardigheidstrainingen om juist die kennismaking en samenwerking op gang te brengen. Inspirerende en motiverende sessies met de nodige humor, reflectie- en leermomenten. Elkaar weer op een nieuwe manier leren kennen. Volle kracht vooruit. Mét elkaar. Voor elkaar.

De kracht van VIPD is om voor uw teams en organisatie een op-maat-gemaakt programma te maken die de bovenstaande vragen kan beantwoorden. Onze programma’s bestaan uit (e-)coaching, (e-)training en consulting specifiek gericht op uw behoeften. Geen standaard werk, maar exact toegespitst op uw (nieuwe) doelstellingen.

Kennen wij elkaar? Wij maken graag kennis met u en uw organisatie. Neem vrijblijvend contact met ons op om uw ideeën, doelen en wensen door te spreken. Dan komen wij met een pasklaar antwoord dat u daarmee gaat helpen.

Mijn naam is Léon Hendriks – van Druten en ik werk als trainer voor VIPD. Neem contact met mij op via l.hendriks@vipd.nl of stuur mij via LinkedIn een privébericht. Ik hoor graag van u.

Vraag een gratis consult of ontwikkeladvies aan

Vul uw gegevens in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

    Maak uw keuze