Waar gaat jouw energie naar toe?

Waar haal jij je ernergie vandaan?
Deel dit artikel op social media
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Overal zijn rustige en onrustige tijden. Dit is de menselijke en maatschappelijke tendens. Dat geldt voor organisaties net zo. Op het ene moment worden veranderingen omarmd. Op andere momenten brengen veranderingen onrust met zich mee. Niets menselijk is ons vreemd. Bij een verandering is het eerste wat vaak gezegd wordt: “Eerst zien dan geloven…”

Bij maatschappelijk controversiële onderwerpen staat het Malieveld vol met demonstranten en zitten de talkshows op de grote TV zenders vol met mensen die allemaal erg graag hun mening laten horen. Allemaal vertegenwoordigen zij een groep die belang heeft bij deze discussie. Zo werkt het ook in het klein: in iedere organisatie zijn mensen die op komen voor de belangen van de diverse lagen binnen een organisatie.

Wat is het nut?

Maar wát doen die vertegenwoordigers/demonstranten nu eigenlijk? En wat is het nut?

Een kritische noot is nodig om plannen tot een succes te maken. Zomaar ideeën en plannen ‘klakkeloos’ accepteren ligt niet in de menselijke aard, omdat men ten alle tijden een reden zoekt voor deze veranderingen. En men moet er ook daadwerkelijk mee aan de slag.

Deze vertegenwoordigers of demonstranten proberen hun invloed uit te oefenen op de huidige status van de plannen. Hun mening, inbreng en suggesties kunnen de plannen scherper maken of (voor hen) in de juiste richting duwen.

Zo werkt het ook in teamcoaching bij VIPD. Wij stellen altijd de vraag: “Welke invloed heb jij op het proces?” en “Wat kan jij doen om bij te dragen aan de uitwerking van deze ideeën en plannen?” Wij leren onze deelnemers ook dat je invloed kan uitoefenen op bepaalde situaties. Men kan zelfs controle nemen over bepaalde situaties.

Besteed geen energie aan dingen die je écht niet kunt veranderen. 

We leren onze deelnemers ook dat er situaties zijn die wél invloed hebben op hen, maar waar zij niet zoveel invloed op uit kunnen oefenen. Dit zijn vaak situaties die te maken hebben met overmacht of situaties die zich in het verleden afspelen. De belangrijke boodschap is: besteed geen energie aan dingen die je niet kan veranderen. Focus je op het gebied waar jij wél invloed en controle kunt uitoefenen. Want door invloed uit te oefenen dáár waar je het verschil kan maken, levert je meer energie op.

 

Zij zien een mogelijkheid om beleid te beïnvloeden.

Zo werkt het ook voor die vertegenwoordigers en demonstranten. Zij zien een mogelijkheid om beleid te beïnvloeden. Door hun mening op de juiste plek te laten horen kunnen zij aan tafel komen bij de beleidsmakers. Dáár komt hun invloed tot zijn recht en stroomt de goede energie. De bevlogenheid van de mensen op het malieveld en in de talkshows is het directe resultaat van invloed uitoefenen. Door mee te doen krijg je energie.

Zo werkt het ook in het klein. Hoe groot of hoe klein de organisatie: de invloed van iedereen is belangrijk en telt ook mee. Door jezelf niet aan de zijlijn te zetten, maar actief deel te nemen aan het proces, ben je onderdeel van het succes. Of plannen nu werken, of herzien moeten worden, jouw invloed telt en geeft energie. Dus doe mee. De beste stuurlui staan niet aan wal. Zij bevinden zich in de kern, het hart, van de organisatie

Léon Hendriks | Consultant bij VIPD

Vraag een gratis consult of ontwikkeladvies aan

Vul uw gegevens in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

    Maak uw keuze