Iedereen doet het anders…

LEON VIPD SITE FOTO (Medium)
Deel dit artikel op social media
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Door Leon Hendriks

Ik zie het overal om me heen. Iedereen gaat anders om met de huidige Corona-regelgeving vanuit het RIVM. Er wordt veel van ons gevraagd. Overal moet je je aan nieuwe regels houden en overal zijn wel weer uitzonderingen op die regels… óf verzint men zelf die uitzonderingen.

Maar waarom gaat de één nu heel makkelijk mee met de regelgeving? En waarom is de ander nu constant in protest en bepaalt hij of zij zelf hoe er mee om gegaan wordt?

Juist in dit soort tijden: tijden van “gedwongen” verandering, worden gedragsstijlen en drijfveren heel snel zichtbaar. De ene persoon ondergaat in stilte alle opgelegde regels en doet wat van hem gevraagd word. De ander is openlijk in protest en schept nieuwe mogelijkheden om toch te kunnen doen wat hij moet en wil doen. En nog een ander laat alles vallen en sluit zich aan bij een leger van vrijwilligers om de ouderen in de maatschappij te ondersteunen.

Maar wat is dan goed?

Vaak wordt dan de vraag gesteld: “Maar wat is er dan goed?”. Mijn standaard antwoord is dan: “Niks is goed. Niks is fout.” Dat is les één bij VIPD als we spreken over gedragsstijlen en drijfveren. Deze gedragsstijlen en drijfveren (onze innerlijke motivatoren) brengen allemaal gedragingen met zich mee die in sommige gevallen handig zijn, en in sommige gevallen minder handig. Maar níets is fout. Ik vertel je een paar voorbeelden.

Een dame met een introverte gedragsstijl en een traditionalistische drijfveer zal in stilte zichzelf bedenken: “wat betekent dit voor mijzelf en voor mijn omgeving?”. Iemand met een traditionalistische motivatie legt zich makkelijker neer bij de regels die opgelegd worden door de overheid en gaat zich daar naar gedragen.

… en dat zal iedereen weten ook!

Een dame met een extraverte gedragsstijl en een economische gedragsstijl pakt het héél anders aan. Deze zal openlijk zijn mening geven, of die nu vóór of tegen die maatregelen is. Haar ‘economische’ aard helpt haar in het zoeken van oplossingen die hem, maar ook bv. haar vrienden zullen helpen. Zij creëert graag een win-win situatie voor iedereen. En zodra zij die gerealiseerd heeft, zal iedereen het weten ook.

Laatste voorbeeld…

Een introverte man met een sociale drijfveer en behoefte aan structuur. Dit is die persoon die voor anderen een overzichtelijke situatie wil creëren, waar alles snel duidelijk is. Regelgeving en handelswijze. Zijn warme, introverte en sociale aard zorgt dat het dan ook nog gepaard gaat met wat liefde voor de medemens.

Iedereen doet iets vanuit zijn eigen overtuiging iets goed te doen.

Ikzelf vind het fascinerend hoe deze verschillende mensen, met hun eigen stijl en motivatie, allemaal naast elkaar leven en toch een aardig fatsoenlijk functionerende maatschappij in stand houden. Alle beetjes dragen bij. Allemaal hebben we onze eigen bijdrage. En ja: soms zijn de dingen die we doen niet zo handig. Daar leren we alleen maar van. Je neemt het mee, je doet er wat mee, en uiteindelijk blijkt dat je er wat van hebt geleerd.

Bedenk jezelf. Iedereen doet iets vanuit zijn eigen overtuiging iets goeds te doen. Met een beetje begrip voor het “waarom?” en “hoe?” van elkaar, komen we een heel eind.

Léon Hendriks is consultant bij VIPD.