De skills die organisaties van je vragen kunnen snel veranderen. Het afgelopen jaar is daar een goed voorbeeld van. Competenties die vorig jaar nog belangrijk waren zijn inmiddels vervangen door andere competenties. Maar als je denkt dat dit uniek is voor 2020 heb je het mis. Ook voor de crisis zorgden veranderingen in de markt of in de maatschappij zoals bijvoorbeeld de vergrijzing en digitalisering voor aanpassingsvermogen van medewerkers. En dit zal in de toekomst niet veranderen.
Je moet jezelf dus afvragen “Ben ik met mijn skills klaar voor de toekomst?”.
Skills zijn meer dan competenties alleen
Bij het woord ‘skills’ wordt meestal gelijk de relatie gelegd met competenties of talenten. Een combinatie van kennis, vaardigheden en persoonlijk kwaliteiten die ervoor zorgen dat jij je werk naar behoren kunt uitvoeren. Voorbeelden zijn samenwerken, effectief kunnen vergaderen en het hebben van aanpassingsvermogen.
Maar zij zijn echter maar een heel klein onderdeel van wie jij bent als medewerker. Want het feit dat je iets kunt, wil nog niet zeggen dat je dat ook laat zien. Daarvoor zijn nog een aantal zaken van belang. Het is dus belangrijk om verder te kijken dan alleen jouw competenties en talenten.
Jij levert een bijdrage aan het succes van de organisatie
Of je nu vakken vult, auto’s repareert, voor de klas staat of cliënten bijstaat in een rechtszaal, jij levert met je werkzaamheden een bijdrage aan het succes van de organisatie in de vorm van een ‘effectief resultaat’. Het ‘effectief resultaat’ maakt zichtbaar in hoeverre jij als medewerker laat zien wat de functie van jou verwacht.
Het effectief resultaat bestaat uit verschillende factoren. Op een aantal van deze factoren heb je invloed en op een aantal ook helemaal niet. Al deze factoren hebben wij verzameld in de P-Factor, oftewel de Persoonsfactor.
Externe factoren
Stel dat je voor 100% in huis hebt wat de functie van je vraagt. Je hebt alle benodigde competenties, je hebt het talent en ook nog eens de passie. Toch blijkt dat je daar maar 70% van laat zien. Dan wil je natuurlijk weten hoe dit komt. Wat zijn de voor jou belemmerende factoren?
Soms ligt dit aan factoren van buitenaf. Je kunt dan denken aan privésituaties of de sfeer op het werk. Situaties van overmacht hebben ook invloed. Bijvoorbeeld niet de juiste middelen hebben om mee te werken of zelf zoiets basaal als het weer.
Ook kan het zijn dat de functie-eisen invloed hebben op je prestaties. Dit is namelijk de lat waarlangs gemeten wordt. Het kan zijn dat de functie-eisen te hoog liggen, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat je meer in je mars hebt dan je kunt (en mag) laten zien in de huidige functie.
Interne factoren
Als blijkt dat het aan de ‘buitenkant’ voor 100% in orde, maar je toch nog steeds 70% van het gewenste resultaat laat zien, dan zijn het dus interne factoren die jouw effectief resultaat beïnvloeden. Je kunt dan denken aan je competenties en je talenten. Dit zijn vaardigheden, kennis, persoonlijkheidskenmerken en gedragingen die zijn aangeboren óf zijn aangeleerd. Dit is dátgene wat je in huis hebt.
Maar ook al kun je op papier de competenties of het talent hebben om een functie goed uit te voeren, jouw innerlijke motivatoren, je passies, hebben een grote invloed op het feit of je dit ook daadwerkelijk laat zien. Deze drijfveren zijn de redenen waarom jij iets wél of juist niet laat zien en zijn de motor achter het gedrag.
Jouw gedrag, of beter gezegd je gedragsstijl heeft een directe invloed op jouw effectief resultaat. Je gedrag bepaalt namelijk hoe je handelt en overkomt op anderen, zoals je collega’s of klanten. Hoe zien zij jou? En wat zien zij dan?
Je gedragsstijl is dus een zeer belangrijke factor binnen jouw effectief resultaat. Je kunt namelijk nog zoveel talent voor iets hebben en zo gepassioneerd zijn, maar je gedrag bepaalt uiteindelijk hoe je overkomt op anderen en wat je uiteindelijk laat zien.
De Persoonsfactor geeft jou een kijkje in je toekomst
Zoals je hebt kunnen lezen is er niet één reden of één factor aan te wijzen die bepaalt of jij wel of niet functioneert op een bepaalde functie. Je kan de talenten hebben, maar niet de passie. Je kan de passie hebben, maar je niet op je gemak voelen binnen de organisatie. Of je kan een prima relatie hebben met je collega’s maar het gevoel hebben dat jouw talenten niet ten volle worden benut.
Wat ook de reden is, het is belangrijk dat je hier kennis van neemt en grip op krijgt. Kennis kun je krijgen met behulp een assessment. Met een assessment krijg je inzicht in jezelf én je mogelijkheden. Waar liggen jouw talenten, waar ligt je passie, wat is jouw gedragsstijl. Deze kennis kun je gebruiken in je huidige functie, maar het laat je ook zien wat je kansen zijn in de toekomst. Wat zijn je sterke punten en wat moet je nog verder ontwikkelen?
Op deze manier zorg je ervoor dat je waardevol bent én blijft voor je werkgever. Vergeet niet dat dat medewerkers met een hoog effectief resultaat zorgen voor een succesvolle organisatie. Schroom dan ook niet om samen met je werkgever een plan te maken voor je toekomst. Een goede werkgever investeert namelijk graag in zijn medewerkers. En een assessment kan een mooie start zijn van een mooie carrière binnen de organisatie.
Hoe zit het met jouw skills?
Wil je meer weten over jouw eigen skills én of ze klaar zijn voor de toekomst? Of heb je een andere vraag over je persoonlijke ontwikkeling? Bel ons dan voor een gratis en geheel vrijblijvend ontwikkeladvies.
Vraag een gratis consult of ontwikkeladvies aan
- Gesprek van ca. 30 minuten
- Geheel vrijbijvend
- Met een van onze gecertificeerde consultants
- 100% gratis, geen verborgen kosten
- U heeft de keuze uit een consult of ontwikkeladvies
Vul uw gegevens in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.