Waarom is de politiek niet los te zien van innerlijke motivatoren?

Waarom is de politiek niet los te zien van innerlijke motivatoren?
Deel dit artikel op social media
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Persoonlijk ben ik heel erg geïnteresseerd in de binnenlandse en buitenlandse politiek. En er komt dus weer een interessante tijd aan. De politieke campagnes starten hier en daar al op. We hebben op dit moment een demissionair kabinet en ondertussen worden de scheidingslijnen tussen de verschillende partijen weer zichtbaar. Men gaat een “huwelijk” aan voor vier jaar op basis van een compromis. En zo’n drie en een half jaar later glijdt dat compromis weg.

Politiek is niet los te zien van innerlijke motivatie.

Politiek is niet los te zien van innerlijke motivatie, oftewel de drijfveren. Idealen zijn nagenoeg altijd de basis voor een politieke partij. Die basis kan erg verschillend zijn. Bij de ene partij is religie de leidraad. Bij de andere partij is het welzijn van dieren de onderliggende motivatie.

Niet zelden zien we dat kleinere, one-issue partijen erg gepassioneerd aan de slag gaan en veelal in beeld komen in de media. Geen evenement is te gek of deze partijen komen hun weloverwogen standpunten uitdragen. Ze proberen de mensen te overtuigen van hún ideaal. Van hun overtuiging.

De grotere partijen pakken het anders aan. Zij hebben meer mensen in hun gelederen die ieder over hun passie hartstochtelijk het woord komen voeren. Binnen een grotere partij vindt men een programma over diverse onderwerpen die maatschappelijk breed actueel zijn. Partijbons A komt over het onderwerp milieu praten. Van dezelfde partij komt Partijbons B over economische zaken spreken. Zij verdelen hun kracht op basis van specialisme.

Innerlijke motivatoren zetten aan tot actie

Innerlijke motivatoren (drijfveren in “mijn” taal), bepalen de interesses van iemand. Ze zetten aan tot actie. Ze bepalen waar men energie van krijgt. Het wil dan ook in de samenwerking tussen partijen wel eens wringen. Ze worden door een verkiezingsuitslag tot elkaar veroordeeld. Iedereen heeft zijn eigen idealen. Ze krijgen hier hun energie van. Maar wat als die idealen gecombineerd moeten worden met die van een ander? Zijn daar dan genoeg overeenkomsten om de komende vier jaar samen te kunnen werken?

Zo werkt het niet alleen in de politiek. Zo werkt het overal. In iedere werkomgeving worden mensen bij elkaar geplaatst om een doel te bewerkstelligen. Maar matchen die mensen wel met elkaar? Hebben zij dezelfde motivatie om dat gemeenschappelijke doel te bereiken?

Bij VIPD weten we dat een team altijd een samensmelting is van individuen. Ieder individu met zijn eigen kwaliteiten en onderliggende motivatie. Die motivatie is niet meteen zichtbaar. Door die zichtbaar te maken in o.a. analyses en/of coaching krijgt men kennis. Die kennis leidt tot begrip. En dat begrip kan leiden tot een goede samenwerking.

Vergelijk een team eens met een samengesteld kabinet. Er zitten mensen in met maar één doel. En er zijn mensen die over de hele breedte kunnen werken. Sommige kabinetten, in ons roerige Nederlandse politieke verleden, vielen net zo hard als ze er kwamen. Simpelweg omdat degenen die tot elkaar veroordeeld waren elkaar niet wilden begrijpen. Compromissen waren niet mogelijk. Het einddoel “het land besturen” gaat ten onder aan individuele standpunten.

Door diversiteit komen er prachtige resultaten

Zo kan dat ook met een team binnen elke willekeurige organisatie gaan. Juist door diversiteit op de werkvloer, met kennis en begrip voor elkaar, komen er prachtige resultaten. Analyses van competenties, innerlijke motivatoren en gedragsstijlen geven u inzicht. Dit inzicht vertelt u of uw team een match is. Een team dat op basis van verschillende kwaliteiten toch het gezamenlijke doel kan bereiken.

Wilt u meer weten over deze analyses? Of wilt u meer weten over hoe we die resultaten in kunnen zetten voor verbetering van uw resultaat? Ik ga graag met u in gesprek.

Léon Hendriks | Consultant bij VIPD

Vraag een gratis consult of ontwikkeladvies aan

Vul uw gegevens in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

    Maak uw keuze