Falen of presteren?

Smiling african american young businesswoman having job interview and filling application in office
Deel dit artikel op social media
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt bij een sollicitatie of bij een evaluatiemoment: die nervositeit om te falen. Ik spreek uit eigen ervaring dat beoordelingsmomenten mij niet altijd het fijnste gevoel geven. Voor velen zijn zulke momenten kwetsbaar en men bereid zich voor op de fouten die gemeld gaan worden. Ook tijdens sollicitaties hebben velen de angst om te falen. Men is bang om als “niet voldoende” beoordeeld te worden.

Een ander perspectief

Toch is het vrij makkelijk om er een ander perspectief aan te geven. Een belangrijke rol is weggelegd voor de beoordelaar of degene die de sollicitatie af neemt. In plaats van de focus neer te leggen op wat iemand níet kan, wordt de kans gegeven om (letterlijk) te laten zien wat iemand wél kan.

Bij VIPD nemen wij assessments af. Die zijn gedeeltelijk digitaal en gedeeltelijk zijn die in-person. Dit noemen wij de live assessments. Onze digitale assessments geven ons een duidelijk beeld van de kandidaat. Echter: er zijn altijd onderdelen die niet uit zo’n digitaal assessment komen. Dat zijn: kennis, ervaring en vaardigheden. Zo’n live assessment is zo’n ‘meetmoment’ wat voor velen spannend kan zijn. Veelal omdat iemand bang kan zijn om te falen.

Wij zoeken niet naar jouw fouten

Intern zien wij dat het belangrijk is om juist ruimte te geven aan dat wat men kán laten zien. Vooral geen focus op wat men niet kan laten zien. Onze opdrachtgevers zijn op zoek naar de beste kandidaat voor hun openstaande functie. Daar willen we van weten wat iemand dus wél kan en waar zijn ontwikkeling ligt. Wij gaan daarom niet op zoek naar hun ‘fouten’, maar we gaan op zoek naar hun talenten. Want die gaan ook het verschil maken voor onze opdrachtgevers. Zo krijg je de juiste persoon op de juiste plek.

Een evaluatie is altijd een moment opname om de “kaarten te herschikken” en een nieuw plan te maken. Zo werkt ook een assessment. Een uitdaging moet er in zitten. Iemand klaar zetten om te falen levert nooit iets op. Wij geven de kansen, de juiste persoon speelt daar op zijn eigen unieke manier op in. Zo weten we of we de juiste persoon voor ons hebben.

… daar zit de groei

Mijn advies aan iedereen: zie een evaluatie, sollicitatie of assessment niet als een kans om te falen, maar als een poging om te laten zien waar jíj sterk in bent. Verbeterpunten zijn er altijd. Die maken je, vanaf dit moment, alleen nog maar beter. Precies daar zit groei. Precies daar zitten jouw kansen.

Léon Hendriks | Consultant bij VIPD

Vraag een gratis consult of ontwikkeladvies aan

Vul uw gegevens in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

    Maak uw keuze