Door herkenning van je valkuilen je resultaten verbeteren

Deel dit artikel op social media
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Ik sprak onlangs een oud-klasgenoot die zich op dit moment bewust werd van een valkuil waar hij regelmatig in trapt. En nu dat hij zich ervan bewust is, wilde hij daar vanaf.

Een onderzoeker een aanjager

Erik is een onderzoeker en een aanjager. Binnen een chemisch bedrijf zoekt hij naar oplossingen voor diverse problemen en hij is eindverantwoordelijk voor zijn afdeling. Een taak die heel erg goed bij hem past en waar erg veel energie en werkplezier uit haalt. Echter loopt hij hier en daar ook tegen zichzelf aan. Binnen zijn “organisatie-binnen-de-organisatie” is hij afhankelijk van een klein aantal personen. En hij merkt dat er irritatie en stress ontstaat op het moment dat zijn resultaten vertraging oplopen door het werk dat die andere personen leveren.

Toen ik na jaren weer eens in gesprek met hem kwam en wij spraken over onze beide carrières legde hij me zijn probleem voor.

Op het moment dat hijzelf moet gaan vragen om resultaten of gaan polsen of bepaalde taken wel of niet uitgevoerd werden, zijn bij hem al vóóraf de ergernissen en aannames opgelopen en is de communicatie met de personen (waar hij van afhankelijk is) al bij voorbaat niet goed. Irritaties over en weer en Erik zelf die kortaf en ronduit bot reageert. Uiteindelijk komen de resultaten er wel, maar het gaat niet op basis van een goede communicatie. Er wordt alleen maar het broodnodige gecommuniceerd. Men ontwijkt elkaar door de dagen heen. Men begrijpt elkaar niet helemaal. De sfeer gaat er niet op vooruit. En dat terwijl iedereen absoluut toegewijd is aan zijn taak en aan de organisatie.

Kijk niet alleen naar jezelf

Toen ik hem eens een aantal vragen stelde kwam ik er al gauw achter dat zijn gedragsstijl richting de rode gedragsstijl zat. (Zeker weten doe je dat niet, tenzij je het daadwerkelijk ook echt meet.) Als de stress op loopt, dan wordt die gedragsstijl versterkt. Maar men hangt in het algemeen veel op aan alléén de gedragsstijl, en dat is in dit geval niet voldoende.

Na het doorvragen kwam ik er ook achter dat Erik minimaal een hoge individualistische drijfveer heeft. Iemand met deze drijfveer wil graag hoog op de maatschappelijke en professionele ladder komen en wil uit iedere situatie groei ervaren. Groei van invloed, kennis en macht.

Het is in deze beoordeling ook erg van belang om niet alleen naar Erik te kijken, maar ook naar de mensen waar hij van afhankelijk is. Wat zijn hun drijfveren? Wat zijn hun gedragsstijlen? Welke competenties hebben zij? En wat zijn de afspraken die ze onderling hebben?

Hoe kan jij coaching gebruiken om jezelf meer invloed, kennis en macht te geven?

Dit zijn vragen die bij individuele coaching en teamcoaching naar voren komen. Ik heb Erik aangeraden om eens het pad van coaching te overwegen. Voor zichzelf én voor zijn team. En om in zijn motivatie te spreken: Hoe kan jij die coaching gebruiken om jezelf meer invloed, kennis en macht te geven, maar ook om je team te leren kennen op basis van gedrag, motivatie en behoefte.

Ik ben ervan overtuigd dat goed werk begint bij mensen en hun onderlinge samenwerking. Het elkaar kennen, meer dan alleen persoonlijk, levert uiteindelijk onder aan de streep een beter resultaat op. Zowel in samenwerking als in meetbaar resultaat. Iets wat Erik en de organisatie waar hij voor werkt geen windeieren zal leggen. Zo leren ze om op elkaar in te spelen op basis van hun gedragsstijlen en innerlijke motivatoren. Onderlinge irritaties maken dan ruimte voor begrip van elkaar, waardoor men de weg naar elkaars bureau makkelijker weet te vinden.

Wij geloven in de individuen die de organisatie opmaken.

Het verbeteren van de resultaten van deze organisatie is het doel van VIPD. Wij geloven in de individuen die een organisatie opmaken. Wij geloven dat hun onderlinge samenwerking van directe invloed is op het uiteindelijke meetbare resultaat. Individuele coaching en teamcoaching kunnen de start zijn van een ontwikkeltraject dat de resultaten kan verbeteren.

Herkent u dit verhaal? Of ziet u dit soort situaties ook in uw organisatie? Ik hoor graag van u om eens te spreken over een passende oplossing voor uw unieke situatie. Ik geloof dat Erik in zijn situatie geholpen kan worden. Ik ben ervan overtuigd dat VIPD iedere organisatie kan helpen en ondersteunen.

Vraag een gratis consult of ontwikkeladvies aan

Vul uw gegevens in en wij bellen u zo snel mogelijk terug.

    Maak uw keuze