Waar gaat jouw energie naartoe?
Energie is waardevol, zowel fysiek als mentaal. We hebben allemaal momenten waarop we ons volledig opgeladen voelen, maar ook momenten waarop onze energie weg lijkt te lekken.
Energie is waardevol, zowel fysiek als mentaal. We hebben allemaal momenten waarop we ons volledig opgeladen voelen, maar ook momenten waarop onze energie weg lijkt te lekken.
Waarom is de politiek niet los te zien van innerlijke motivatoren?
Politiek is overal om ons heen, of het nu gaat om de benoeming van een nieuwe premier in eigen land of de Amerikaanse verkiezingen in november. Achter al deze politieke gebeurtenissen schuilen de diepere drijfveren van politici en partijen. Wat hen beweegt om bepaalde keuzes te maken, is vaak gebaseerd op idealen en overtuigingen die hun kijk op de samenleving vormen. Politieke partijen gaan, zeker in een democratie, een “huwelijk” aan voor een bepaalde termijn, waarin ze moeten samenwerken op basis van compromissen. Maar naarmate de tijd verstrijkt, komen de verschillen in hun motivaties en prioriteiten weer naar boven, waardoor dat compromis begint te verschuiven.
Politiek is niet los te zien van innerlijke motivatie.
Politiek is niet los te zien van drijfveren, oftewel innerlijke motivatie. Idealen zijn nagenoeg altijd de basis voor een politieke partij. Die basis kan erg verschillend zijn. Bij de ene partij is religie de leidraad. Bij de andere partij is het welzijn van dieren de onderliggende motivatie.
Vaak zien we dat kleinere, one-issue partijen erg gepassioneerd aan de slag gaan en veelal in beeld komen in de media. Geen evenement is te gek of deze partijen komen hun weloverwogen standpunten uitdragen. Ze proberen de mensen te overtuigen van hún ideaal, van hun overtuiging.
De grotere partijen pakken dit anders aan. Zij hebben meer mensen in hun partij die ieder over hun eigen passie het woord komen voeren. Binnen een grotere partij vindt men een programma over diverse onderwerpen die maatschappelijk breed actueel zijn. De één komt over het onderwerp milieu praten, een ander van dezelfde partij komt over economische zaken spreken. Zij verdelen hun kracht op basis van hun specialisme.
Innerlijke motivatoren zetten aan tot actie
Innerlijke motivatoren bepalen de interesses van iemand. Ze zetten aan tot actie. Ze bepalen waar men energie van krijgt. Het wil dan ook in de samenwerking tussen partijen wel eens wringen. Ze worden door een verkiezingsuitslag tot elkaar veroordeeld. Iedereen heeft zijn eigen idealen, daar krijgen ze hun energie van. Maar wat als die idealen gecombineerd moeten worden met die van een ander? Zijn daar dan genoeg overeenkomsten om de komende vier jaar samen te kunnen werken?
Zo werkt het niet alleen in de politiek. Zo werkt het overal. In iedere werkomgeving worden mensen bij elkaar geplaatst om een doel te behalen. Maar matchen die mensen wel met elkaar? Hebben zij dezelfde motivatie om dat gemeenschappelijke doel te bereiken?
We weten dat een team altijd een combinatie is van individuen. Elk individu heeft zijn eigen kwaliteiten en onderliggende motivatie. Die motivatie is niet altijd meteen zichtbaar. Door die zichtbaar te maken in o.a. analyses en/of coaching krijgt men kennis. Die kennis leidt tot begrip en dat begrip kan leiden tot een goede samenwerking.
Vergelijk een team eens met een samengesteld kabinet. Er zitten mensen in met maar één doel. En er zijn mensen die over de hele breedte kunnen werken. Sommige kabinetten, in ons roerige Nederlandse politieke verleden, vielen net zo hard als ze er kwamen. Simpelweg omdat degenen die tot elkaar veroordeeld waren elkaar niet wilden begrijpen. Compromissen waren niet mogelijk. Het einddoel “het land besturen” gaat ten onder aan individuele standpunten.
Door diversiteit komen er prachtige resultaten
Zo kan dat ook met een team binnen elke willekeurige organisatie gaan. Juist door diversiteit op de werkvloer, met kennis en begrip voor elkaar, komen er prachtige resultaten. Analyses van competenties, innerlijke motivatoren en gedragsstijlen geven je inzicht. Dit inzicht vertelt je of je team een match is. Een team dat op basis van verschillende kwaliteiten toch het gezamenlijke doel kan bereiken.
Weten of jouw team een match is? We vertellen je graag meer over onze analyses en hoe ze jouw team resultaten kunnen verbeteren. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.
Kennis is een van de meest waardevolle assets van elke organisatie. Aangezien we met Nederland een kennis economie zijn, is kennis deling van cruciaal belang.
Een CV (Curriculum Vitae) wordt veel gebruikt in werving en selectie. Een CV kan vooral worden gebruikt om opleidingsniveau af te leiden en als opening van het interview. Het is echter niet foutloos of zonder beperkingen en daarmee geen betrouwbare voorspeller van baansucces.
De DISC-analyse is een populair hulpmiddel geworden voor organisaties bij de werving van personeel vanwege de eenvoud en bruikbaarheid. Het model categoriseert gedrag in vier typen met behulp van 2 assen (introvert – extravert & emotioneel – rationeel)
Om doelen te bereiken is een eerste stap vaak belangrijker dan het uiteindelijke doel. Door juist de eerste stap realistisch en haalbaar in te zetten, is de tweede stap al iets makkelijker. De eerste stap ging goed, en dat motiveert. Van daaruit ontstaat energie om ook die tweede stap te formuleren en te maken. Daarna komt stap drie. En zo komen we stap voor stap bij het einddoel aan.