Hoe houd je de regie over je eigen ontwikkeling?

Een leven lang leren, jezelf challengen, in the lead zijn, doorgroeien, in je kracht staan, meegaan met transities….

Dit zijn zomaar een aantal modetermen die voor de één heel duidelijk zijn, maar voor de ander vaag blijven. Al deze termen slaan op dat je als medewerker moet nadenken over de ontwikkeling binnen je huidige functie, of over het verder ontwikkelen naar een andere functie.

Maar wat betekent dat eigenlijk en hoe houd je de regie over je eigen ontwikkeling?

Bedenk goed wat je nodig hebt in je functie. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen:

  • Waar loop ik tegenaan?
  • Op welke manier kan ik hier aan werken?
  • Waar zie ik mezelf over vijf jaar en wat heb ik nodig om daar te komen?

Hoe vaak het ook wordt geroepen, je moet de lat juist niet te hoog leggen. Laat wat je wilt leren goed aansluiten bij wat je al kent. Daarmee kun je voor jezelf een duidelijk doel nastreven en een volgende stap in je ontwikkeling zetten. Daarmee kun je ook het geleerde direct in de praktijk toepassen.

Als er een persoonlijk opleidingsbudget beschikbaar is, maak hier dan vooral gebruik van. Vaak kunnen deze vrij breed worden ingezet, maar zijn deze niet bedoeld voor scholing dat direct onderdeel is van je werk, zoals bijvoorbeeld “Risicovolle Handelingen“. Zet het budget dan ook juist in om iets te gaan leren waar je energie van krijgt! Niet omdat het moet, maar omdat het kan!

Het is ook verstandig om de resultaten van je analyses en ontwikkeldoelen te delen met collega’s die je goed kent. Hierbij kun je het ook het PDC gebruiken. Je kunt de resultaten van je analyses en je POP delen met je leidinggevende. Schroom niet om je ontwikkeldoelen en toekomstplannen te bespreken. Door het delen van deze informatie zullen andere je beter begrijpen en kunnen ze je ondersteunen wanneer dit nodig is.

Je zult er achter komen dat wanneer je werkt aan je eigen ontwikkeling binnen je organisatie, je meer plezier en succes zult ervaren in het werk. Bovendien zul je een actieve bijdrage leveren aan het succes van de organisatie!